Οικονομικός Γάμος

Και ήρθε η πολυπόθητη ώρα για να ντυθείς νυφούλα αλλά εσύ ρε αγάπη δεν μπορείς να το χαρείς στο έπακρο διότι έχεις αρχίσει παράλληλα να αγχώνεσαι για τα αβάσταχτα έξοδα που ένας γάμος συνεπάγεται.

Μην αφήσεις όμως το περιορισμένο budget να σε πάρει από κάτω και να σε εμποδίσει από το να διοργανώσεις έναν εξίσου όμορφο και μοναδικό οικονομικό γάμο. 


Η φίλη σου είναι εδώ για να σε βοηθήσει να κάνεις έξυπνες και οικονομικές επιλογές χωρίς να πρέπει να θυσιάσεις την ομολογουμένως καλύτερη μέρα της ζωή σου. Επιπλέον, τα μοναδικά εργαλεία του WedMyWay θα σου λύσουν τα χέρια φροντίζοντας να μένεις on budget all the way!

Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να βρεις οικονομικές ιδέες γάμου που θα δείχνουν υπέροχες;

Αν ναι, για δες τι σου έχω ετοιμάσει! Παρακάτω ακολουθεί ο απόλυτος οδηγός για έναν σικάτο μεν, πρωτότυπο δε γάμο, οικονομικό γάμο.

WedMyWay και η οργάνωση του γάμου γίνεται παιχνίδι

Από τα πρωτότυπα και ευφάνταστα προσκλητήρια μας, μέχρι την επιλεγμένη μουσική βιβλιοθήκη γάμου, στο WedMyWay θα βρεις τα πιο ολοκληρωμένα, διασκεδαστικά, και δημιουργικά ψηφιακά εργαλεία, για να οργανώσεις, ΔΩΡΕΑΝ τον γάμο σου.

Οργάνωσε τον δικό σου οικονομικό γάμο με budget μόλις 6.000€

1. Ορισμός Budget

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το budget του γάμου σου είναι στα 6.000€.

2. Λίστα προσκεκλημένων με ανώτατο όριο τα 150 άτομα

Καταρχήν, ξεκινάμε από τα βασικά. Σπάσε επιτέλους το στερεότυπο των παραδοσιακών ελληνικών ανοικτών γάμων όπου είσαι υποχρεωμένη να καλέσεις τριτοξάδερφα, συγγενείς και την κουτσή Μαρία από το χωριό και γενικά άτομα τα οποία έχεις να δεις τουλάχιστον μια πενταετία και με τα οποία ⎻ έλα μην κοροιδευόμαστε ⎻ δεν έχεις καν επαφές!

Υιοθετήστε με τον καλό σου την ιδέα ενός κλειστού γάμου ή αλλιώς micro wedding και δείτε τα έξοδα σας να μειώνονται θεαματικά απλά και μόνο από την σμίκρυνση της λίστας καλεσμένων σας.

Γαμήλιο τραπέζι σε γάμο στενού κύκλου
wedding-spot.com

3. Ιδέες για οικονομική δεξίωση γάμου

Budget: 2.700€

Η επιλογή ενός γαμήλιου brunch ένα Κυριακάτικο πρωινό ή ενός γαμήλιου party σε μια μεγάλη βιομηχανική αποθήκη, θα σας βοηθήσει να μειώσετε αρκετά τα περιττά έξοδα σε αντίθεση με ένα luxury κέντρο δεξιώσεων ή ένα πολυτελές κτήμα αμπελώνα. Άλλες εξίσου οικονομικές εναλλακτικές είναι η επιλογή ενός γραφικού beach bar σε μια παραλιακή περιοχή ή ενός γνήσιου αθηναϊκού μπαρ για όσες σχεδιάζετε έναν γάμο στην πρωτεύουσα.

Για να μιλήσουμε πιο πρακτικά, ας πούμε ότι έχετε νοικιάσει έναν μεγάλο, ιδιωτικό χώρο από έναν φίλο ή γνωστό, το οποίο αναλόγως την εποχή που θα παντρευτείτε, θα είναι εσωτερικά ευρύχωρο, θα διαθέτει έναν όμορφο κήπο ή μια μεγάλη ταράτσα.

Σε ένα κέντρο δεξίωσης λοιπόν, η μίνιμουμ τιμή για ένα πλήρες μενού ανά άτομο κυμαίνεται μεταξύ 18⎻30€ και υπόψιν ότι οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα αν μιλάμε για μεγάλο αστικό κέντρο ή για επαρχία.

Αναπαυτικοί καναπέδες και κεριά σε beach bar
blog.wedsites.com
Διάβασε ακόμη:Η απόλυτη λίστα για οργάνωση γάμου: Τα απαραίτητα βήματα!

Σενάριο Νο.1: Μικρή δεξίωση γάμου με finger food

Μπορείτε να επιλέξετε ένα όρθιο μπουφέ με χορταστικό μενού finger food και άλλα εντυπωσιακά εδέσματα που τρώγονται στο χέρι, ανοιχτό μπαρ και δύο σερβιτόρους σε μια μέση τιμή των 13€ το άτομο που ανέρχεται συνολικά γύρω στα 2.000€.

Finger Food σε γαμήλια δεξίωση
estilopropriobysir.com
Διάβασε ακόμη:Ποιος πληρώνει τι στον γάμο; -The top 2024 edition-

Σενάριο Νο.2: Catering έξω απο την εκκλησία

Το catering γάμου έξω από την εκκλησία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια προσφέροντας διάφορες επιλογές μενού με ένα μέσο κόστος στα 10€ / άτομο, δηλαδή συνολικό κόστος μόλις στα 1.500€.

Σενάριο Νο.3: Ενναλακτικός οικονομικός γάμος

Open cocktail μπαρ σε roof πάρτυ σε μια όμορφη urban ταράτσα όπου οι καλεσμένοι θα απολαύσουν μοναδικά cocktails & Sprizz. Η τιμή ανέρχεται στα 14€/ άτομο και συμπεριλαβάνει το στήσιμο του bar στο χώρο εκδήλωσης και 2 bartenders. Για την υπηρεσία του DJ το μέσο κόστος είναι 350€ για μια διάρκεια 4 ή 5 ωρών. Συνολικό κόστος 2.450€.

Γαμήλιο πάρτι σε ταράτσα
intimateweddings.com

Σενάριο Νο.4: Οικονομικός γάμος σε παραλία

Τέλος, αγαπημένη δική μου και πολύ πρωτότυπη εναλλακτική – αν μιλάμε για καλοκαιρινό οικονομικό γάμο – είναι η ενοικίαση ενός vintage bar -coctail van για ένα ιδιωτικό γαμήλιο πάρτι σε παραλία, παρέα με αγαπημένους φίλους, καλή μουσική, άφθονο αλκοόλ και ξάστερο ουρανό. Πίστεψέ με θα είναι το καλύτερο γαμήλιο πάρτι ever και με ένα μέσο κόστος κάπου στα 2.700 €.

Υπόλοιπο : 3.300 €

Διάβασε ακόμη:Έξοδα κουμπάρου και υποχρεώσεις; Ιδού η αιώνια απορία

4. Οικονομικά προσκλητήρια γάμου

Budget: 150€

Προσωπικά το θεωρώ εντελώς αχρείαστο να σπαταλήσετε ένα κάρο λεφτά για φαντασμαγορικά προσκλητήρια γάμου όταν υπάρχουν εξίσου όμορφες οικονομικές επιλογές. Εάν δε επιλέξετε να κάνετε μόνοι σας τα προσκλητήρια, θα χρειαστεί να ξοδέψετε ένα ευτελές ποσό με το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι το ίδιο εντυπωσιακό.

Για εμένα, επιλέξτε ανάμεσα από τις πάμπολλες οικονομικές εναλλακτικές και επωφεληθείτε άμεσα από προσφορές σε προσκλητήρια που ξεκινούν μόλις από 0,09€ /τεμάχιο σε απλή κάρτα και ανάλογα αν το θέλετε πολύπτυχο ή σε πάπυρο η τιμή φτάνει στα 0,39€, δηλαδή συνολικό κόστος για 150 άτομα στα 59€.

Δες περισσότερα οικονομικά προσκλητήρια γάμου >

Από εκεί και πέρα και εδώ θα συναντήσετε μια ευρεία γκάμα από θεματικά οικονομικά προσκλητήρια γάμου με 0,70€ ανά τεμάχιο, που μεταφράζεται στα 105€ σύνολο.

Αν δεν επιθυμείτε να επιβαρυνθείτε το δέσιμο του προσκλητηρίου – συν έξτρα 0,15€ /ανά τεμάχιο- τότε βάλε την προσωπική σου πινελιά και φτιάξε τα πιο εντυπωσιακά προσκλητήρια γάμου αγοράζοντας ένα βουλοκέρι με μεταλλική σφραγίδα της επιλογής σου σε συνδυασμό με κέρινες ράβδους, με ένα αστείο ποσό γύρω στα 20€.

Δηλαδή με περίπου 150€, σου βάζω και τα έξοδα αποστολής, έχεις εξαιρετικά προσκλητήρια για 150 άτομα! Τώρα αν είσαι tech savvy, η λύση του ηλεκτρονικού προσκλητηρίου είναι μια εξίσου πρωτότυπη και μακράν πιο οικονομική εναλλακτική!

Υπόλοιπο: 3.150 €

Διάβασε ακόμα:60 μαγικά κείμενα για προσκλητήρια γάμου πού εντυπωσιάζουν

5. DIY μπομπονιέρες γάμου

Budget: 200€

Το να φτιάξεις τις δικές σου μπομπονιέρες είναι ένας ακόμα τρόπος να αποφύγεις περιττά έξοδα, επιλέγοντας και αγοράζοντας από μόνη σου τις προμήθειες εκείνες που χρειάζεσαι ώστε να φτιάξεις τις ωραιότερες DIY μπομπονιέρες. Εδώ βέβαια και πάλι θα σου προτείνω δυο εναλλακτικές, εξίσου οικονομικές.

Εναλλακτική No.1

Διάλεξε εδώ από τις ήδη διαθέσιμες οικονομικές μπομπονιέρες που θα σου γλιτώσουν και χρόνο και χρήμα. Θα βρεις από 0,80€ / τεμάχιο για μια κλασική μπομπονιέρα γάμου από κρυσταλλιζέ οργάντζα δεμένη με σατέν κορδέλα

από 0,90€ / τεμάχιο για κλασική μπομπονιέρα με τούλι

ή από 1€ / τεμάχιο για σατέν πουγκί σε λαδί και εκρού χρώμα με λαδί κορδόνι.

Δες περισσότερες οικονομικές μπομπονιέρες γάμου >

Ανάλογα τις προτιμήσεις σας, όλα περιέχουν 5 κλασσικά κουφέτα αμυγδάλου ή κουφέτο καρδιά σοκολατένιο τυλιγμένα σε τούλι χωρίς έξτρα χρέωση. Για διαφορετικές γεύσεις εκτός των προαναφερθέντων υπάρχει η ανάλογη επιβάρυνση. Ωστόσο εδώ και πάλι έχουμε ένα μίνιμουμ στα 120€ και ένα μάξιμουμ στα 200€. Σου δίνω ωστόσο ένα οικονομικό περιθώριο για τα μεταφορικά και αν επιθυμείς κάποια έξτρα τεμάχια βρε αδερφέ!

Εναλλακτική No.2

Αν πιάνει το χεράκι σου τότε γίνε εσύ η δημιουργός και εμπνεύσου από εδώ τις δικές σου μπομπονιέρες μέσα από μια ποικιλία σε διαφορετικά υλικά, σχέδια, δαντέλες, πουγκιά, διακοσμητικά και ότι άλλο τέλος πάντων επιθυμεί η ψυχούλα σου!

Με ένα ελάχιστο κόστος περίπου στα 0,35€ / τεμάχιο και ένα έξτρα κόστος για τα κουφέτα κάπου στα 8€ / κιλό (γύρω στα 250 τεμάχια) με περίπου 100€ και ούτε έχεις κάνει τη δουλίτσα σου και με το παραπάνω!

Υπόλοιπο : 2.950€

Διάβασε ακόμα:Πως να στολίσω μόνη μου, μια όμορφη βάπτιση like a pro

6. Νυφικό και νυφικά παπούτσια

Budget: 600€

Ένα εξίσου μεγάλο έξοδο είναι φυσικά το νυφικό, γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση όρισε ένα budget που δεν θα ξεπερνά τα 500€. Κάνοντας σωστή έρευνα αγοράς θα πέσεις πάνω σε αρκετές προσφορές για νυφικά, ειδικά αν είναι από προηγούμενη κολεξιόν, ακόμα και από επώνυμους οίκους.

Επιπλέον, μπορείς να αγοράσεις ένα νυφικό φόρεμα online σε πολύ χαμηλότερη τιμή αρκεί να είσαι πάρα πολύ προσεκτική ώστε να διαλέξεις τις σωστές διαστάσεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ένα λευκό αμπιγέ φόρεμα από ένα κατάστημα με βραδινά καλά φορέματα.

Εγώ πάντως σου προτείνω να ρίξεις και μια ματιά στην οικονομική σειρά του Bridal Collection από Rich Girl Boudoir! Τέλος, μια πιο συναισθηματική επιλογή αφορά την μεταποίηση του νυφικού φορέματος που φόρεσε η μαμά ή η γιαγιά σου στον δικό της γάμο.

Δες περισσότερα οικονομικά νυφικά φορέματα >

Τώρα, όσον αφορά τα νυφικά παπούτσια ποιος είπε ότι πρέπει να ξοδέψεις μία περιουσία; Μπορείς κάλλιστα να βρεις κλασσικά, κομψά και άνετα πέδιλα ή γοβάκια σε οικονομικές τιμές, είτε κοιτάζοντας σε καταστήματα στοκ είτε ψάχνοντας online.

Με μάξιμουμ budget στα 100€ εγώ σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά και στα νυφικά παπούτσια του Shop μας, τα οποία και elegant είναι και θα σε βοηθήσουν να μείνεις on budget!

Υπόλοιπο : 2.350 €

Διάβασε ακόμα:Ψάχνεις άνετα παπούτσια για γάμο; 16 μοναδικές προτάσεις

7. Γαμπριάτικο ντύσιμο

Budget: 150€

Στη μετά covid εποχή κυριαρχεί η τάση για προσιτά, καλής ποιότητας γαμπριάτικα κοστούμια που μπορούν να φορεθούν και μετά το γάμο, ακόμη και σε επίσημες περιστάσεις όπως επαγγελματικές εμφανίσεις ή άλλες εκδηλώσεις.

Με ένα budget των 150€ και μια καλή έρευνα αγοράς ⎻ιδιαίτερα σε περίοδο εκπτώσεων⎻ πίστεψέ με, μπορείς άνετα να βρεις κοστούμι για τον καλό σου αποφεύγοντας την πολλή πληροφορία και τα ειδικά ραψίματα ή κλωστές. Το μότο μας για ακόμα μια φορά και εδώ είναι keep it classy, but simple!

Χαμογελαστός γαμπρός χωρίς κοστούμι με τιράντες
hellomay.com.au

Υπόλοιπο : 2.200 €

Διάβασε ακόμη:Ανδρικό ντύσιμο για γάμο: 25 μοναδικές ιδέες για κάθε στυλ

8. Φωτογράφος – Βιντεογράφος

Budget: 1.000€

Καταρχήν να σου αναφέρω για την ιστορία ότι η μέση τιμή για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση γάμου στην Ελλάδα είναι μεταξύ 1500€ με 1800€. Εγώ όμως φιλενάδα θα τηρήσω την υπόσχεσή μου για τον οικονομικό γάμο που σου έταξα και θα σου ρίξω το budget κάπου στα 1000€.

Μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα για το φωτογραφικό υλικό και βίντεο από μία τόσο ξεχωριστή περίσταση όπως η ημέρα του γάμου σου. Πως; Επιλέγοντας ο φωτογράφος να καταγράψει την προετοιμασία τη δική σου και του γαμπρού καθώς επίσης και να τραβήξει τις φωτογραφίες του γάμου. Από εκεί και πέρα δεν είναι απαραίτητο να τον κρατήσεις και για το γαμήλιο πάρτι.

Αντ’ αυτού μπορείς κάλλιστα να ζητήσεις από αγαπημένα σου πρόσωπα τόσο οικογενειακά όσο και φιλικά να απαθανατίσουν όμορφα στιγμιότυπα αλλά και ευτράπελα τραβώντας τις δικές τους φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης, αν κάποιος φίλος διαθέτει drone μπορεί να σου δώσει μερικές εξαιρετικές εναέριες λήψεις οι οποίες θα είναι μια ωραία προσθήκη για το ψηφιακό σας άλμπουμ!

Φωτογράφος γάμου

Υπόλοιπο : 1.200 €

Διάβασε ακόμα:Προετοιμασία γάμου: Μια βδομάδα πριν την μεγάλη ημέρα!

9. Ατομικά γλυκάκια

Budget: 200€

Διότι γάμος χωρίς γλυκό δε γίνεται! Εξυπακούεται πως όλοι οι καλεσμένοι θα περιμένουν το επιδόρπιο με μεγάλη ανυπομονησία. Επειδή λοιπόν εμείς εδώ θέλουμε να παντρέψουμε την πρωτοτυπία με την αποταμίευση ξέχνα τα πολλά επίπεδα, τα περίπλοκα χειροποίητα λουλούδια ζαχαροπλαστικής και της περίτεχνες διακοσμήσεις.

Ατομικά γλυκάκια όπως τρουφάκι ινδοκάρυδο, προφιτερόλ ή cupcakes θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα καθώς είναι μια εξαιρετική οικονομική εναλλακτική. Με μια μέση τιμή 1,20€/τεμάχιο και γύρω στα 180€ συνολικό κόστος, ΚΑΙ θα τους γλυκάνεις όλους ΚΑΙ κανείς δεν θα φύγει παραπονεμένος!

Μια όμορφή βάση με διάφορα ατομικά γλυκάκια για γάμο
artfullywed.com

Υπόλοιπο : 1.000€

Διάβασε ακόμα:Γαμήλια τούρτα: Όλα της πάστας δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα

10. Ανθοστολισμός – Νυφική ανθοδέσμη

Budget: 400€

Μεταξύ άλλων ο ανθοστολισμός, ο στολισμός του νυφικού αυτοκινήτου και η ανθοδέσμη πρέπει να έχουν τα ίδια χρώματα και λουλούδια με το στολισμό του προαύλιου χώρου της εκκλησίας. Φιλενάδα άκουσε με, δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε πολλές φανφάρες για δήθεν προβολή. Keep it simple!

Μια μέση τιμή για ένα οικονομικό πακέτο που θα εμπεριέχει όλα τα παραπάνω ⎻και θα εντυπωσιάσει μια χαρά σε πληροφορώ!⎻ είναι στα 400€.

Νύφη κρατά ανθοδέσμη με λευκά λουλούδια
elegantweddinginvites.com

Υπόλοιπο : 600 €

Διάβασε ακόμα:20 δημιουργικές ιδέες για ένα πρωτότυπο στολισμό γάμου

11. Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα

Budget: 350€

Για ένα εντυπωσιακό γαμήλιο look, το μόνο που χρειάζεσαι είναι απλότητα, άνεση, καθαρό δέρμα, αστραφτερά μάτια και τέλειο χαμόγελο. Και επειδή την ημέρα του γάμου σου θες να λάμπεις, με τη βοήθεια των ειδικών το bridal look σου θα φαίνεται αψεγάδιαστο μα πάνω από όλα φρόντισε να είναι φυσικό!

Πολύ σημαντικό tip είναι να προηγηθεί μια σωστή έρευνα αγοράς διότι εδώ αναζητούμε μια οικονομική ποιότητα, που συνεπάγεται επαγγελματίες make up artists και hair stylists. Μια μέση τιμή ενός οικονομικού πακέτου θα δεις ότι κυμαίνεται γύρω στα 350€.

Αλλά εδώ δεν θα τσιγκουνευτούμε διότι όλα κι όλα, νυφούλα θα σε ντύσουμε δε θα σε δώσουμε αρνάκι σε σακί!

Νυφικό χτένισμα για ξανθιά μακριά μαλλιά
weddingforward.com

Υπόλοιπο : 250€

Διάβασε ακόμη:Μακιγιάζ για γάμο: 26 απλές ιδέες για ένα τέλειο αποτέλεσμα

12. Wedding DJ

Budget: 250€

Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη λέει ο λαός! Μα γίνεται γάμος χωρίς μουσική και χορό; Μια μέση ενδεικτική τιμή λοιπόν για την υπηρεσία του DJ είναι κάπου στα 250€ χωρίς τον ηχητικό εξοπλισμό. Τώρα βέβαια, αν από την άλλη εσύ ή ο αγαπημένος σου έχετε έναν φίλο Disc jockey που θα νοικιάσει 2 ή 4 ηχεία, τότε είσαι τυχερή γιατί μόλις βρήκες το άτομο που θα καλύψει το γάμο σας!

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι τώρα μπορείς να χαλαρώσεις, να το διασκεδάσεις και να χορέψεις μέχρι τελικής πτώσεως γιατί Guess what?

Μόλις μηδενίσαμε το ποσό!

Υπόλοιπο : 0 €

Και κάπως έτσι φτάσαμε αισίως στα 6.000€ κι εσύ φίλη έχεις διοργανώσει έναν πολύ όμορφο και πρωτότυπο οικονομικό γάμο αποταμιεύοντας παράλληλα αρκετά χρήματα ώστε να διοργανώσεις στη συνέχεια ένα αξέχαστο γαμήλιο ταξίδι!

Αν θες να απολαύσεις όλα τα προνόμια, αλλά ακόμα δεν έκανες εγγραφή στο site μας, τρέξε να προλάβεις γιατί εκεί θα βρεις κυριολεκτικά ό,τι χρειάζεσαι για να διοργανώσεις τον δικό ΣΟΥ τέλειο οικονομικό γάμο!


Till next time, καλή οργάνωση και…πέτα κανένα κουφέτο προς τα εδώ που ξεροστάλιασα η κακομοίρα με τόσο γράψιμο! 🤤