Έξοδα Γάμου. Ποσο κοστίζει ενας γάμος σήμερα

Μέχρι και πρόσφατα, ένας πολυτελής γάμος και μια πλουσιοπάροχη δεξίωση θεωρούνταν αυτονόητα για ένα μελλονυμφο ζευγάρι.

Ωστόσο, ιδίως στην μετά-COVID εποχή, η γενιά των 650 ευρώ είναι σαφώς πιο περιορισμένη σε σύγκριση με τις πάλαι ποτέ μεγαλεπήβολες προσδοκίες οργανώνοντας οικονομικούς γάμους, και το παραπάνω αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός!

Ταυτίζεσαι φίλη; Αν ναι, τότε συνέχισε να διαβάζεις διότι σε αυτό το άρθρο κύριο μέλημα μου είναι να σε ενημερώσω για το μέσο κόστος και τα έξοδα γάμου, με τα σημερινά δεδομένα. Πλέον, το κόστος του μυστηρίου του γάμου και της γαμήλιας δεξίωσης αποτελούν εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Αλήθεια λοιπόν, πόσο κοστίζει ένας γάμος κατά προσέγγιση;

Έξοδα Γάμου: Πόσο κοστίζει ένας γάμος σήμερα

Ένας μέσος γάμος στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 15.000€. Μέσα σε αυτό το νούμερο υπολογίζονται το κόστος του μυστηρίου, της οργάνωσης, καθώς και της γαμήλιας δεξίωσης για περίπου 200 άτομα.

WedMyWay και η οργάνωση του γάμου γίνεται παιχνίδι

Από τα πρωτότυπα και ευφάνταστα προσκλητήρια μας, μέχρι την επιλεγμένη μουσική βιβλιοθήκη γάμου, στο WedMyWay θα βρεις τα πιο ολοκληρωμένα, διασκεδαστικά, και δημιουργικά ψηφιακά εργαλεία, για να οργανώσεις, ΔΩΡΕΑΝ τον γάμο σου.

1. Γραφειοκρατικά έξοδα γάμου

Για τα γραφειοκρατικά έξοδα γάμου και το παράβολο, το οποίο εκδίδεται από ένα ταμείο σε οποιαδήποτε ΔΟΥ / εφορία, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 40-60€.

2. Πόσο κοστίζει ένα νυφικό

Καταρχήν, το κόστος ενός νυφικού παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις καθώς εξαρτάται τόσο από την επιλογή σου να το νοικιάσεις ή να το αγοράσεις όσο και από το budget που θες να διαθέσεις. Οι τιμές για τις ενοικιάσεις αρχίζουν συνήθως από τα 400€ και φτάνουν μέχρι και τα 1.500€, ενώ οι τιμές πώλησης κυμαίνονται μεταξύ 700€ και 6.000€. Ας δώσουμε έναν μέσο όρο γύρω στα 1800-1900€.

Νυφικό φόρεμα και γοβάκια

WedMyWay small logo WedMyWay Tip

Η τιμή ενός νυφικού μειώνεται αν αποφύγεις τις περίτεχνες δαντέλες, κρυστάλλινες πέτρες και γενικά εκείνα τα διακοσμητικά τα οποία απαιτούν αρκετές ώρες για να ραφτούν. Μια εξίσου οικονομική επιλογή είναι να νοικιάσεις ένα νυφικό φόρεμα από προηγούμενες σεζόν!

3. Πόσο κοστίζουν τα νυφικά παπούτσια

Τώρα, όσο για τα νυφικά γοβάκια μια μέση ενδεικτική τιμή είναι στα 250€. Σου αξίζει όμως αγαπημένη μου για μια φορά στη ζωή σου να νιώσεις και εσύ μια σύγχρονη Σταχτοπούτα!

4. Πόσο κοστίζει το νυφικό Beauté

Ως νύφη, στην πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής σου, εξυπακούεται πως επιθυμείς να είσαι όσο το δυνατόν πιο περιποιημένη και αψεγάδιαστη γίνεται. Έτσι, το νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα αλλά και η περιποίηση άκρων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προετοιμασίας. Φυσικά, το κόστος των παραπάνω διαδικασιών ποικίλει ανάλογα με το ινστιτούτο ή τον επαγγελματία που θα θελήσεις να επισκεφθείς.

Ενδεικτικά, το νυφικό μακιγιάζ κοστίζει 200-300€, το χτένισμα 200-250€ (συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών και στις δυο περιπτώσεις), ενώ όσον αφορά την περιποίηση των άκρων, το κόστος κυμαίνεται από 40-80€.

Νυφικό μακιγιάζ ιδέες
Διάβασε ακόμα:Ποιος πληρώνει τι στον γάμο; -The top 2024 edition-

5. Πόσο κοστίζει ένα γαμπριάτικο κοστούμι

Τα γαμπριάτικα κοστούμια ή τα γνωστά σε όλους σμόκιν, αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ανδρικών ρούχων. Μάλιστα, τα είδη γαμήλιων κοστουμιών είναι πολλά και διαφορετικά. Ενδεικτικά λοιπόν, η ενοικίαση των ανωτέρω ξεκινάει από 400-700€, ενώ η αγορά τους είναι σαφώς μεγαλύτερη, και απαιτεί μια προκαταβολή ύψους 150-250€.

Νιόπαντρο ζευγάρι
Δiάβασε ακόμη:Η απόλυτη λίστα για οργάνωση γάμου: Τα απαραίτητα βήματα!

6. Πόσο κοστίζουν οι βέρες του γάμου

Σχετικά με το εύρος τιμών για τις γαμήλιες βέρες, με μια έρευνα αγοράς εύκολα θα διαπιστώσετε ότι το κόστος ποικίλει. Μπορεί να βρείτε απλές βέρες που ξεκινούν από 100€ μέχρι και πιο εντυπωσιακές που αγγίζουν ακόμα και τα 5.000€. Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος, το υλικό κατασκευής και φυσικά το είδος του πολύτιμου λίθου.

Οργάνωση γάμου 10 με 12 μήνες πρίν
Διάβασε ακόμα:Έξοδα κουμπάρου και υποχρεώσεις; Ιδού η αιώνια απορία

7. Πόσο κοστίζουν τα προσκλητήρια γάμου

Αναμφισβήτητα, τα προσκλητήρια γάμου αντικατοπτρίζουν το προσωπικό σας γούστο και αισθητική. Το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 1€ -στις οικονομικές περιπτώσεις- ανά προσκλητήριο, φτάνοντας μέχρι και τα 5€ αν το ζευγάρι επιθυμεί κάτι πιο ακριβό. Παρόλα αυτά, μια μέση συνηθισμένη τιμή κυμαίνεται περίπου στα 2,5 με 3€ ανά τεμάχιο.

8. Πόσο κοστίζουν οι μπομπονιέρες γάμου

Αρχικά, μη ξεχνάς φίλη μου πως οι μπομπονιέρες θα δοθούν στους καλεσμένους σας και αποτελούν ένα δώρο που θα φυλάξουν για αρκετό καιρό ακόμα και μετά το πέρας του μυστηρίου. Η τιμή συνήθως κυμαίνεται από τα 80 λεπτά και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 5€ ανά τεμάχιο, ανάλογα τα διακοσμητικά και τα κουφέτα που θα επιλέξετε. Βέβαια στην τελευταία περίπτωση, μιλάμε για ζευγάρια που είναι οικονομικά ευκατάστατα.

Προσκλητήριο γάμου
Διάβασε ακόμα:Οι πιο οικονομικές και «γλυκές» ιδέες για μπομπονιέρες γάμου

9. Πόσο κοστίζει η νυφική ανθοδέσμη

Κατά παράδοση, την γαμήλια ανθοδέσμη την επιβαρύνεται ο μέλλοντας γαμπρός και το μέσο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 60-90€ ανάλογα με τη ανθοσύνθεση που θα επιλεχθεί.

10. Πόσο κοστίζει ένας γάμος σε κτήμα

Η επιλογή του χώρου δεξίωσης ποικίλει αναλόγως και του προσωπικού σας budget, καθώς μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ εστιατορίου, catering ή και κάποιο κτήμα γάμου. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, τα έξοδα γάμου, ανεβαίνουν αισθητά εν αντιθέσει με τις προηγούμενες 2 επιλογές. Μια μέση τιμή για το τραπέζι πάντως είναι τα 20€-35€ ανά άτομο.

Χώροι και αίθουσες δεξίωσης γάμων
Διάβασε ακόμα:Τα 10 ωραιότερα ξωκλήσια για ένα μαγικό γάμο στην Αττική

11. Πόσο κοστίζει ο φωτογράφος γάμου

Αναμφίβολα, η δουλειά του φωτογράφου είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς εκείνος θα αναλάβει να απαθανατίσει τις αναμνήσεις αυτής της τόσο ιδιαίτερης μέρας. Υπάρχει ποικιλία πακέτων που συνδυάζουν διάφορες παροχές όπως ψηφιακή φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση, μοντάζ, DVD κ.α. Η τιμή ποικίλλει, με τους φωτογράφους να ζητάνε από 500-1000€ και αν αποφασίσετε να προσθέσετε ψηφιακό άλμπουμ, βιντεογράφηση κλπ, μπορεί να φτάνει και στα 3000€.

12. Πόσο κοστίζει ένας wedding planner

Οι wedding planners ή διοργανωτές γάμων ελληνιστί, είναι μια κατηγορία επαγγελματιών που γεννήθηκε μεν στο εξωτερικό αλλά με δειλά βήματα άρχισε να αναπτύσσεται και στη χώρα μας. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία φαίνεται να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη κυρίως λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής αλλά και της έλλειψης χρόνου που χαρακτηρίζει τα νέα ζευγάρια, τα οποία καλούνται παράλληλα με όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους να οργανώσουν το γάμο τους. Ενδεικτικά και ανάλογα το πακέτο, η τιμή ξεκινάει από τα 200€.

Οι υπηρεσίες οργάνωσης γάμου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: διακόσμηση γάμου, στολισμός γάμου, στολισμός εκκλησίας, τραπέζι υποδοχής και candy bars, στολισμός αυτοκινήτου, είδη – γάμου, στέφανα, νυφικό φόρεμα, στολισμός σπιτιού γάμου κ.α.

Διοργάνωση γάμου απο το μηδέν
Διάβασε ακόμα:Προετοιμασία γάμου: Μια βδομάδα πριν την μεγάλη ημέρα!

13. Κόστος DJ ή ζωντανής μουσικής

Τέλος, όπως είναι φυσικό, θες ο γάμος σου να είναι το event της χρονιάς, ένα αξέχαστο πάρτυ για όλους τους καλεσμένους σου! Για αυτό το λόγο η μουσική είναι από τα έξοδα γάμου, στα οποίο πρέπει να επενδύσετε και να το λάβετε σοβαρά υπόψιν πριν τη δεξίωση. Εάν είστε λάτρεις της live μουσικής, υπάρχουν αρκετές ορχήστρες ή live bands που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Το κόστος ποικίλει από 400€ έως 2000€. Αν από την άλλη θελήσετε κάτι πιο οικονομικό, τότε μπορείτε να προσλάβετε έναν DJ και να δείτε από κοινού ποια τραγούδια σας αρέσουν ώστε να τα ενσωματώσει στη λίστα του. Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας κυμαίνεται από 300-700€.

WedMyWay small logo WedMyWay Tip

Σίγουρα μια live band στη γαμήλια δεξίωσή σου είναι ένα αρκετά ακριβότερο σενάριο από ένα DJ, ωστόσο είναι λογικό καθώς πρόκειται για μια τελείως διαφορετική υπηρεσία. Στην ουσία έχεις μια πριβέ συναυλία στο πάρτυ σου, κάτι που δίνει μια εντελώς αλλιώτικη διάσταση στη βραδιά και είναι μακράν πιο εντυπωσιακό σαν αποτέλεσμα!