Γαμπρός, κουμπάρος, και φίλοι τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους.

Παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει, οι γάμοι -όπως ήδη θα γνωρίζεις εκ πείρας- απαιτούν στο ενδιάμεσο πολύ προγραμματισμό και σωστή οργάνωση

Και καθώς εσύ και ο καλός σου σχεδιάζετε την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σας, θα έχεις διαπιστώσεις πως το να έχετε κοντά σας ανθρώπους -κουμπάρο, κουμπάρα ή και κουμπάρους why not- που θα συμπρωταγωνιστήσουν στο χορό του Ησαΐα και θα σας στηρίξουν έμπρακτα σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό.

Τι είναι κουμπάρος

Καταρχήν, εξ ’ορισμού κουμπάρος είναι εκείνο το άτομο που θα παντρέψει το μελλόνυμφο ζευγάρι στην εκκλησία. Ο κουμπάρος ή η κουμπάρα, συνήθως πρόκειται για τον αδερφό ή καλύτερο φίλο του γαμπρού ή αντίστοιχα για την αδερφή ή κολλητή της νύφης, είναι δηλαδή αυτός-ή που θα αλλάξει τα στέφανα, θα σας φορέσει τις βέρες κατά το μυστήριο του γάμου και θα σταθεί δίπλα σας για μια ζωή.

Ωστόσο, πέρα από τον τιμητικό ρόλο που του αποδίδεται, ο ρόλος του κουμπάρου συνεπάγεται επίσης υποχρεώσεις και έξοδα οικονομικής φύσεως.

Γαμπρός και φίλοι ετοιμάζονται
www.wedmegood.com
Διάβασε ακόμα:Πως να οργανώσεις τον δικό σου οικονομικό γάμο με 6.000€

Ποια είναι τα έξοδα κουμπάρου

Η κουμπάρος ή η κουμπάρα θα πρέπει να αγοράσει τα στέφανα του γάμου, τις λαμπάδες, το σετ δίσκου (δίσκος, καράφα, ποτήρια), να καλύψει τα έξοδα της εκκλησίας, και να χαρίσει στο ζευγάρι ένα δώρο γάμου.

Το έθιμο του ρυζιού σε ελληνικό παραδοσιακό γάμο
Φωτογραφία από Krass Producion
Διάβασε ακόμα:Η απόλυτη λίστα για οργάνωση γάμου: Τα απαραίτητα βήματα!

1. Στέφανα γάμου

Από τα ιερότερα σύμβολα του μυστηρίου του γάμου, τα στέφανα είναι αυτά που συμβολίζουν την αιώνια ένωση του ζεύγους και την έναρξη της κοινής τους ζωής και πορείας. Η αγορά των στεφάνων είναι οικονομικό μέλημα του κουμπάρου, αφού όμως έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη και έγκριση σας. 

Είναι σημαντικό τα στέφανα να αντικατοπτρίζουν το προσωπικό σας γούστο αλλά και να ταιριάζουν με την υπόλοιπη διακόσμηση του γάμου σας, ώστε να γίνουν όλα όπως τα έχεις ονειρευτεί! Οπότε μη διστάσεις να δηλώσεις ανοιχτά τις προτιμήσεις σου.

Εντάξει ναι, όλοι ξέρουμε πως στη τελική εσύ θα ασχοληθείς με αυτές τις λεπτομέρειες και όχι το ταίρι σου!

Εκτιμώμενο κόστος: 100€-250€

Έξοδα κουμπάρου. Στέφανα γάμου με θέα
Φωτογραφία από Krass Producion
Διάβασε ακόμα:Δώρο για κουμπάρα: Η απόλυτη λίστα με τις ωραιότερες ιδέες

2. Λαμπάδες

Μέσα στα έξοδα κουμπάρου η κουμπάρας, είναι οι λαμπάδες γάμου ή κηροστάτες, μια άλλη μοντέρνα και οικονομική εναλλακτική των πρώτων. Οι λαμπάδες λοιπόν, που στέκονται δεξιά και αριστερά της νύφης και του γαμπρού, αρχικά κοσμούν την εκκλησία κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και έπειτα μεταφέρονται στο χώρο της γαμήλιας δεξίωσης.

Αν και η διακόσμηση των λαμπάδων γάμου με λουλούδια, τούλια και κορδέλες είναι έξοδο και ευθύνη του κουμπάρου ή της κουμπάρας σου, φρόντισε να δώσεις και εσύ τη γνώμη σου και να βοηθήσεις στην τελική επιλογή. Μη ξεχνάς εξάλλου πως εσύ -καλύτερα από τον καθένα- ξέρεις τι είναι αυτό που θα ταιριάζει με το στυλ και τα χρώματα του γάμου σου.

Σε αυτό το σημείο φίλη, οφείλω να σου πω ότι η εντύπωση που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια πως ο κουμπάρος δηλαδή επωμίζεται όλα τα έξοδα της εκκλησίας -βλέπε ανθοστολισμό- στην πραγματικότητα είναι μια κοινή παρανόηση και δεν ισχύει.

Και επειδή οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται και ξέρω ότι θες να βοηθήσεις και εσύ με τη σειρά σου το κουμπαράκι σου, σου έχω πολύ καλές τιμές και εξαιρετικά σετ για στέφανα γάμου και λαμπάδες.

Εκτιμώμενο κόστος: 120€-300€

Κουμπάρος αλλάζει στέφανα σε νιόπαντρο ζευγάρι
Φωτογραφία απο Krass Producion
Διάβασε ακόμα:Ποιος πληρώνει τι στον γάμο; -The top 2024 edition-

3.Έξοδα εκκλησίας

Αρχικά, εξυπακούεται πως η επιλογή της εκκλησίας στην οποία θα παντρευτείς τον άνθρωπο της ζωής σου θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που έχεις να διευθετήσεις. Σύμφωνα με τη παράδοση λοιπόν, τη δωρεά για την εκκλησία την αναλαμβάνει ο κουμπάρος. Μεταξύ μας, θεωρητικά τουλάχιστον, η τέλεση ενός μυστηρίου όπως ο γάμος δεν θα έπρεπε να αποτελεί επιπλέον έξοδο.

Αναφορικά τώρα με το ποσό, αυτό όπως είναι λογικό ποικίλει ανά περιοχή καθώς άλλο το κόστος σε ένα εκκλησάκι ενός χωριού και άλλο σε μια κεντρική ενορία μιας πόλης. 

Αν και ανεπίσημα οι υπεύθυνοι ιερείς ορίζουν ως είθισται ένα συμβολικό ποσό για τη λειτουργία της εκκλησίας, τους ψάλτες και τη μετέπειτα καθαριότητα του ναού, ανεπίσημα καμία εκκλησία δεν έχει ορίσει κάποια «ταρίφα». Ωστόσο κατόπιν συνεννόησης με τον κουμπάρο, το ποσό που θα επιλέξει να δώσει ο ίδιος στην τελική, δεν εξαρτάται μόνο από την εκκλησία αλλά και από το πόσο αντέχει η τσέπη του.

Εκτιμώμενο κόστος: 100€-150€

Νύφη, γαμπρός, και κουμπάρα στον χορό του Ησαία
Φωτογραφία απο Krass Production
Διάβασε ακόμα: 18 Μαγικές ιδέες για έναν εντυπωσιακό χειμωνιάτικο γάμο!

4. Σετ δίσκου

Στα προαιρετικά έξοδα κουμπάρου ανήκει το σετ δίσκου που περιλαμβάνει, έναν επάργυρο δίσκο, με τα κουφέτα, μια καράφα ή ένα μπουκάλι και ένα ή δύο κολονάτα ποτήρια. Πρόκειται για περίτεχνα κρυστάλλινα σετ, στολισμένα με διάφορα εντυπωσιακά στοιχεία ανάλογα φυσικά και με την οικονομική δυνατότητα των κουμπάρων.

Λέγονται προαιρετικά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η εκκλησία δεν δέχεται άλλα σκεύη δεδομένου ότι δίσκο και ποτήρι για το κρασί διαθέτει και η ίδια, ως ιερά αντικείμενα. 

Αν όμως ο κουμπάρος εκφράσει την επιθυμία να τα αγοράσει, με την προϋπόθεση ότι έχει εγκρίνει και ο παπάς, τότε δώσε τη χείρα βοηθείας σου στην επιλογή του δίσκου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κουμπάρο και όχι κουμπάρα! Τέλος, για το κρασί πρέπει να συνεννοηθείτε με τους κουμπάρους για το αν θα το φέρετε εσείς ή εκείνοι. Εδώ μπορείς να βρεις μοναδικά κρυστάλλινα σετ που συνδυάζονται με όλα τα στέφανα γάμου.

Εκτιμώμενο κόστος: 100€-300€

Γλυκιά νύφη βγαίνει απο το γαμήλιο αυτοκίνητο
Διάβασε ακόμα:Τα ωραιότερα δημαρχεία για πολιτικό γάμο στην Αττική!

5. Γαμήλιο δώρο για τους νιόπαντρους

Όπως και κάθε καλεσμένος, έτσι και ο κουμπάρος θα σας χαρίσει ένα δώρο γάμου. Το δώρο του συνηθίζεται να είναι πιο προσωπικό και ιδιαίτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι ακριβό ή να ανήκει στη λίστα γάμου που μπορεί να έχετε ετοιμάσει. Βέβαια, αντί για κάποιο αντικείμενο, μπορεί να θελήσει να αναλάβει κάποιο από τα έξοδα σας όπως π.χ. τον στολισμό της εκκλησίας, την ενοικίαση του νυφικού αμαξιού ή ακόμα και να συμβάλλει οικονομικά στο μήνα του μέλιτος σας. 

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πρέπει να υπάρχει κατανόηση και σεβασμός στο budget του εκάστοτε κουμπάρου ή κουμπάρας σας. Και κάπου εδώ, να σημειώσουμε αγαπημένη μου ότι και εσείς με τη σειρά σας θα πρέπει να μεριμνήσετε να κάνετε ένα καλό δώρο σε εκείνους, για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας για τη πολύτιμη βοήθεια τους καθόλα τη διάρκεια της γαμήλιας προετοιμασίας.

Εκτιμώμενο κόστος: 150€-400€

Τα ανοματα κάτω απο το παπούτσι της νύφης
Φωτογραφία από Krass Production
Διάβασε ακόμα:Δώρο κουμπάρου: 15 αξέχαστα δώρα για τον καλύτερο σου φίλο

Θα κλείσω με μια συμβουλή προς εσένα και τον μέλλοντα σύζυγό σου:

Μη βιαστείτε να αποφασίσετε ποιος θα γίνει κουμπάρος ή κουμπάρα σας διότι δε μιλάμε για έναν ακόμα συγγενή ή φίλο με τον οποίο επισφραγίζεται μια φιλία, αλλά για τον άνθρωπο κλειδί που θα συμβάλλει στην επιτυχία του γάμου σας.

Για το λόγο αυτό, φροντίστε να είναι ένα άτομο το οποίο εμπιστεύεστε, αγαπάτε και σέβεστε και είστε βέβαιοι πως θα σταθεί δίπλα σας όχι μόνο πριν και μετά την τελετή του γάμου αλλά και στη κοινή συζυγική σας πορεία από εδώ και στο εξής.

ignatios kourouvasilis
Ignatios Kourouvasillis Photography

Εσύ, βρήκες τον ιδανικό κουμπάρο η κουμπάρα;

Κάνε εγγραφή και τσέκαρε το, στην WedMyWay ατζέντα σου. Το ταξίδι τώρα ξεκινά.

WedMyWay και η οργάνωση του γάμου γίνεται παιχνίδι