Storytime
Εγώ τρενάρω τον γάμο για χίλιους δυο λόγους. Μια που νιώθω ακόμα μικρή, μια που φοβάμαι γιατί ο γάμος για μένα ισούται με οικογένεια. Το ενδεχόμενο ένα mini me να με αποκαλεί μαμά και όχι Δέσποινα θα είναι για μένα ένα σοκ.
Λίγα χρόνια πριν, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο σε όσους και όσες ήθελαν από τα 20 τους να κάνουν οικογένεια και κατ’ επέκταση να παντρευτούν.
Λες και κάποιος/α μου έχει δώσει το δικαίωμα να κρίνω τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους στόχους κάποιων ανθρώπων και όλα αυτά να τα κατηγοριοποιώ σε ανώτερα και κατώτερα.
Μου πήρε δέκα χρόνια να ωριμάσω και να σταματήσω να ασχολούμαι με τη ζωή των άλλων. Πόσο μάλλον να κρίνω τις επιλογές τους.
Κοιτάω επομένως τη δική μου ζωή. Και αυτό δεν είναι και καμιά σούπερ γουάου θεώρηση ζωής. Είναι ένα απλό σκεπτικό που όλους θα μας έκανε πιο ευτυχισμένους.
Αν όμως ήμουν λεσβία;
Μήπως ξαφνικά η δική μου ζωή θα αφορούσε τους πάντες;
Το παράδοξο
Ως στρειτ Δέσποινα κοινωνικά πιέζομαι να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια, γιατί έχω πατήσει τα τριάντα. Και πιστέψτε με είναι το μόνο επιχείρημα που ακούω από τους άλλους. Η ηλικία. Ούτε η προσωπικότητά μου ούτε το αν ο άνθρωπος με τον οποίο έχω επιλέξει να ζω τα τελευταία χρόνια, μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο του συζύγου/ μπαμπά. Να κάνω δηλαδή οικογένεια γιατί “με πήραν τα χρόνια”! Σοβαρά!
Αλλά ως λεσβία Δέσποινα καλό θα ήταν να μη σώσω να θέλω να παντρευτώ με τη σχέση μου και να κάνω οικογένεια γιατί… είμαι λεσβία! Γιατί ξαφνικά η σεξουαλική μου προτίμηση διαμόρφωσε κάπως λάθος την προσωπικότητά μου, η οποία δεν ταιριάζει για οικογένεια. Επομένως είμαι ανίκανη να μεγαλώσω ένα παιδί. Είμαι λάθος πρότυπο. Και ο γάμος είναι για τη νόρμα και εγώ απέχω πολύ.
Όλα λάθος δηλαδή!
Διάβασε ακόμη: | Ξεχωριστό Δώρο Γάμου: Εμπνευστείτε από τις προτάσεις μας |
Η αγάπη
Γενικά, ο άνθρωπος είναι ένα πολυσύνθετο πλάσμα καμωμένο από εμπειρίες, μόρφωση και κοινωνικές επιρροές. Και όλοι μεταξύ μας καταλήγουμε να διαφέρουμε σημαντικά. Αλλά σίγουρα μοιραζόμαστε κάτι κοινό με όλους: την ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.
Και αυτήν δεν πρέπει να μας την στερεί κανείς.
Η αγάπη είναι αυτή που νοηματοδοτεί τη ζωή μας.
Και αυτό δεν είναι δικαίωμα, αλλά φυσική ορμή γιατί διαφορετικά κάτι δεν θα πήγαινε πολύ καλά στον κόσμο…
Όχι δεν είναι όλοι άξιοι και άξιες να γίνουν γονείς. Όχι δεν θέλουν όλοι και όλες να γίνουν γονείς. Να δεσμευτούν υπό την ομπρέλα του θεσμού του γάμου και να τους ευλογήσει ένας ιερέας ή ένας πολιτικός που κάθε Παρασκευή κάνει γάμους στο Δημαρχείο.
Αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα σε μια ευνοούμενη δημοκρατική κοινωνία να κάνει κουμάντο στη ζωή του άλλου.
Από την άλλη πλευρά καμία ανθρώπινη σχέση δεν είναι τέλεια και ιδανική. Οι Δίδυμοι είναι Δίδυμοι είτε είναι σε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου είτε διαφορετικού (είπε η Δέσποινα..).
Στην τελική ποια είμαι εγώ που θα πει ποιος/α θα πρέπει να παντρευτεί και ποιος/α όχι. Από πότε στο πολύ όμορφο, ρομαντικό και γενναίο «θες να ζήσουμε μαζί το υπόλοιπο της ζωής μας» αντί να απαντήσει ο/η άμεσα ενδιαφερόμενος/η, πετάγεται ένας άκυρος και λέει «όχι εσείς!».
Είτε μιλάμε για γάμους ετερόφυλων είτε για γάμους ομόφυλων ζευγαριών δύο πρέπει να είναι τα ζητούμενα και πιστέψτε με, είναι κοινά και στους δύο: η αγάπη και ο σεβασμός.
Και όταν γίνεται ένας γάμος, επειδή δύο άνθρωποι αγαπιούνται και σέβονται ο ένας τον άλλον, τότε μόνο δημιουργούνται και όμορφες οικογένειες.
Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα:
Άντε και το λύσαμε το κομμάτι γιατί παντρευόμαστε. Στα ετερόφυλα ζευγάρια τα πράγματα φαίνονται πιο απλά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.
Ο νόμος για τον πολιτικό γάμο στην Ελλάδα έχει ως εξής.
Διαβάζουμε στο Άρθρο 1 του Νόμου 1250/1982:
«Ο γάμος τελείται είτε με τη σύγχρονη δήλωση των μελλονύμφων ότι συμφωνούν σ’ αυτό (πολιτικός γάμος) είτε με ιερολογία από ιερέα της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή λειτουργό άλλου δόγματος ή θρησκεύματος γνωστού στην Ελλάδα.»
Εμφανώς δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση φύλου και ο όρος μελλόνυμφοι λογίζεται ως δύο άνθρωποι που επρόκειτο να παντρευτούν.
Διάβασε ακόμη: | Γαμήλια τούρτα: Όλα της πάστας δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα |
Έτσι το 2008 στην Τύλο έγιναν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών. Οι γάμοι αφορούσαν την επισημοποίηση της σχέσης του Δημήτρη με τον Θέμη και της Ευαγγελίας με την Όλγα- Μαρία, οι οποίες αμφότερες πλέον δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Οι γάμοι ακυρώνονται αρχικά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, την πολιτική σκηνή και επίσημα από τον Άρειο Πάγο το 2017, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι οι μελλόνυμφοι είναι ένα ανδρόγυνο, σύμφωνα κιόλας με έναν Ρωμαίο νομοδιδάσκαλο του 3ο μ.Χ.
Το 2015 η Βουλή ψηφίζει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι όμως ακόμα και σήμερα τον γάμο. Ένα ομόφυλο ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με ένα ετερόφυλο ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης.
Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται» αλλά τι συμβαίνει όταν με το ζόρι και να θες δεν σε αφήνουν;
Δεν πτοούμαστε. Συνεχίζουμε τις δράσεις, τον αγώνα και το βασικότερο κάνουμε υπομονή σαν μια άλλη Βουγιουκλάκη και όπου να’ ναι θα ξεπηδήσει το ΛΟΑΤΚΙ ουράνιο τόξο μας.
Για την ώρα πορευόμαστε με το Σύμφωνο Συμβίωσης το οποίο έχει τα καλά του έχει και τα κακά του. Το καλύτερο όμως όλων είναι ότι πλέον μαζί με το WedMyWay μπορείς να κάνεις το γαμήλιο party σου πολύ πιο extravagant!
Και νομίζω φέτος- έλα το κληρονομικό το χάρισμα– θα μπορούμε να κάνουμε και τον γάμο σου!
Όταν ξεκίνησε να στήνεται το project του WedMyWay το 2019, ήταν κοινή επιθυμία όλης της ομάδας «Να μην είμαστε ένα ακόμα website για γάμους straight ζευγαριών».
Δεν χρειαζόμαστε άλλο χρόνο. Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς των ετερόφυλων ζευγαριών. Να είμαστε όλοι ίσοι και όχι κατ’ επίφαση.
Για το 2023 στο WedMyWay θα κάνουμε μία ακόμη ευχή: αυτή η χρονιά να κερδίσει επιτέλους η αγάπη χωρίς «ναι…αλλά».
ΥΓ: Συγνώμη στους Διδύμους.
ΥΓ1: Τώρα που το ξανασκέφτομαι, όχι και τόσο συγνώμη στους Διδύμους.
ΥΓ2: Το παίρνω πίσω, έχω φίλους Διδύμους.