Μικρή παραδοσιακή εκκλησία στην Ελλάδα. Δικαιολογητικά για θρησκευτικό γάμο

Έφθασε λοιπόν η ώρα να χορέψετε τον χορό του Ησαΐα. Έχετε κλείσει την ημερομηνία και έχετε βρει την εκκλησία που θα παντρευτείτε. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως με την γραφειοκρατία; Γιατί ένας γάμος έχει και την «χαρτούρα» του, πώς να το κάνουμε. Ποια είναι τα δικαιολογητικά για θρησκευτικό γάμο και πως θα τα συγκεντρώσετε;

Το WedMyWay είναι εδώ για να σας βοηθήσει και σε αυτό, εξοικονομώντας σας πολύτιμο χρόνο.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα.

WedMyWay και η οργάνωση του γάμου γίνεται παιχνίδι

Από τα πρωτότυπα και ευφάνταστα προσκλητήρια μας, μέχρι την επιλεγμένη μουσική βιβλιοθήκη γάμου, στο WedMyWay θα βρεις τα πιο ολοκληρωμένα, διασκεδαστικά, και δημιουργικά ψηφιακά εργαλεία, για να οργανώσεις, ΔΩΡΕΑΝ τον γάμο σου.

Δικαιολογητικά για Θρησκευτικό Γάμο

Κατ’ αρχάς πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία για να βγάλετε τις άδειες γάμου πρέπει να τις αστυνομικές σας ταυτότητες σε ισχύ. Από κει και μετά θα χρειαστείτε.

1. Πιστοποιητικό Γέννησης

Τέλεση Μυστηρίου Γάμου σε Εκκλησία

Το χρειάζεστε και οι δυο. Μπορείτε να το εκδώσετε είτε πηγαίνοντας σε κάποιο ΚΕΠ είτε στον Δήμο στον οποίο είστε εγγεγραμμένοι είτε (το πιο εύκολο) μέσω της πλατφόρμας Gov.gr 

Τι θα χρειαστείτε

Για το ΚΕΠ ή τον Δήμο την ταυτότητά σας. Αν όμως κινηθείτε …ψηφιακά τότε αρκούν οι κωδικοί TaxisNet. 

WedMyWay small logo WedMyWay Tip

Μην ανασύρετε από το συρτάρι σας ένα ξεχασμένο από καιρό πιστοποιητικό.

2. Πιστοποιητικό Αγαμίας για Θρησκευτικό Γάμο

Γραφικό Λευκό Εκκλησάκι στην Ελλάδα

Το πιστοποιητικό αγαμίας για θρησκευτικό γάμο επιβεβαιώνει ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είστε άγαμος/άγαμη και δεν συνδέεστε συγγενικά με το ταίρι σας. 

Το βγάζετε ξεχωριστά για τον καθένα από τον Ιερό Ναό της ενορίας της περιοχής που μένετε την τελευταία 3ετία. Αν παντρευτείτε σε εκκλησία που ανήκει σε άλλη Μητρόπολη από αυτήν της ενορίας σας, τότε το χαρτί που θα πάρετε από την ενορία σας πρέπει να το θεωρήσετε στην Μητρόπολη της. Στη συνέχεια το προσκομίζετε στον ιερέα που θα σας παντρέψει.

Τι θα χρειαστείτε

  • Την Αστυνομική σας Ταυτότητα.
  • Το πιστοποιητικό γέννησής (που θα έχετε ήδη βγάλει σύμφωνα με τα όσα διαβάσατε προηγουμένως). 
  • Το πιστοποιητικό βάπτισής σας.
  • Δύο μάρτυρες με τις αστυνομικές τους ταυτότητες, που δεν μπορούν να είναι συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
  • Δύο Υπεύθυνες Δήλωση του ν. 105, που θα υπογράφουν οι δύο μάρτυρες και θα δηλώνουν ότι είστε άγαμοι και δεν συνδέεστε συγγενικά.

Αν έχετε ήδη κάνει πολιτικό γάμο, πρέπει να προσκομίσετε την ληξιαρχική του πράξη. Αν πάλι έχετε κάνει σύμφωνο συμβίωσης αλλά θέλετε να χορέψετε και τον Ησαΐα, τότε πρέπει να προσκομίσετε το σύμφωνο.

Αν έχετε χωρίσει από προηγούμενο θρησκευτικό γάμο, πρέπει να προσκομίσετε το σχετικό διαζευκτήριο από το γραφείο διαζυγίων της Αρχιεπισκοπής. Το πιστοποιητικό Λύσης Γάμου μπορείτε να το λάβετε ηλεκτρονικά κάνοντας αίτηση εδώ. Για πολιτικό γάμο, αρκεί η Ληξιαρχική Πράξη πολιτικού γάμου με τη λύση του από το Ληξιαρχείο.

Αν τυχόν είστε σε χηρεία (όλα μες την ζωή είναι) τότε θα χρειαστείτε επιπλέον την Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου του/της συζύγου και την Ληξιαρχική Πράξη Γάμου.

Διάβασε ακόμη:Δικαιολογητικά πολιτικού γάμου: Ο οδηγός για την έκδοση

3. Παράβολο Θρησκευτικού Γάμου

Φωτογράφιση Γάμου στο Κτήμα Νεφέλες στο Κορωπί
Ignatios Kourouvasillis Photography

Το παράβολο θρησκευτικού γάμου αρκεί να το εκδώσει ο ένας από τους δυο σας, με την έννοια ότι χρειάζεται μόνο ένα. Κοστίζει 18€ και το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να στηθείτε στο γκισέ κάποιας Δ.Ο.Υ. για να το βγάλετε. 

Αρκεί να μπείτε στην πλατφόρμα e-paravolo και με την χρέωση της κάρτας σας να βγάλετε το παράβολο για θρησκευτικό γάμο με τον κωδικό 402.

Τι θα χρειαστείτε

Μα φυσικά τους κωδικούς TaxisNet.

Διάβασε ακόμη:Η απόλυτη λίστα για οργάνωση γάμου: Τα απαραίτητα βήματα!

4. Αναγγελία Γάμου

Ελληνική Γραφική εκκλησία

Στα απαραίτητα χαρτιά γάμου ανήκει και το επόμενο δικαιολογητικό που θα σας φέρει …πιο κοντά στην τέλεση του μυστηρίου. Είναι η δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας σε μια εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας.

Μπορείτε να διαλέξετε εσείς όποια θέλετε, απλά πρέπει η δημοσίευση να γίνει από 3 μήνες μέχρι 15 ημέρες πριν τον γάμο. 

Τι θα χρειαστείτε

  • Να πληρώσετε το κόστος της αγγελίας (αυτό ποικίλει ανάλογα με την εφημερίδα).
  • Να δηλώσετε τα ονοματεπώνυμά σας, τα ονοματεπώνυμα και πατρώνυμα των γονιών σας, την εκκλησία και την περιοχή που θα γίνει ο γάμος.

WedMyWay small logo WedMyWay Tip

Πρέπει να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις εσείς γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα σας ειδοποιήσουν σε ποιο φύλλο θα την δημοσιεύσουν.

5. Δικαιολογητικά για Άδεια Γάμου

Γάμος σε ελληνικό νησί

Τα δικαιολογητικά για άδεια γάμου τα ετοιμάζει ο ιερέας του ναού που θα παντρευτείτε και μετά τα πηγαίνετε εσείς στην οικεία Μητρόπολη για να τα σφραγίσει ο υπεύθυνος του Γραφείου Γάμων και να εγκριθούν. 

Η άδεια γάμου βγαίνει την ίδια ημέρα ή μέσα σε λίγες ημέρες και έχει διάρκεια 6 μηνών. Οπότε μην βιαστείτε πολύ για τις άδειες γιατί αν περάσουν 6 μήνες θα χρειαστεί να τις ανανεώσετε! 

Τι θα χρειαστείτε

  • Τα πιστοποιητικά αγαμίας και των δυο σας.
  • Το φύλλο της εφημερίδας με τη δημοσίευση της αναγγελίας. 
  • Το παράβολο γάμου και τις ταυτότητές σας. 

Και είστε έτοιμοι για …κρεμάλα!

Διάβασε ακόμη:Πως να οργανώσεις τον δικό σου οικονομικό γάμο με 6.000€

Όλα του γάμου δύσκολα;

Φωτογράφιση Γάμου στο Κτήμα Νεφέλες στο Κορωπί
Ignatios Kourouvasillis Photography

Όχι και τόσο. Γιατί με το WedMyWay ακόμα και η γραφειοκρατία με τα δικαιολογητικά θρησκευτικού γάμου γίνεται παιχνιδάκι. 

Ραντεβού λοιπόν στα σκαλιά της εκκλησίας!